De næste to videologs er fra stop-motion
Her er de notater jeg har lavet til Michal Kors oplæg om Stop Motion
Hvad er animation?
Animation er at man giver liv, at man skaber, puster liv. Det er et begreb der ikke er nemt at definere, og som rummer mange definitioner Animation rummer mange aspekter. Men animation er ikke realfilm, reale film dokumenterer en reelt skilt bevægelse. Hvorimod i animations film har den reelle bevægelse ikke fundet sted.
Der skelnes i animationsfilm mellem tegnefilm, hvor bevægelsen er skabt inden optagelsen, og f.eks modellervoksfilm, hvor bevægelsen skabes direkte foran kameraet.Med tegnefilmen som udgangspunkt, kan man godt arbejde med elever i folkeskolen. Netop at man arbejder med forskellige billeder man fotograferer og sætter sammen til en bevægelse. Men det kræver rigtig mange tegninger, og for folkeskolen en forenkling af tegningerne.
Stop-motion – Her foregår bevægelsen foran kameraet. Kendte eksempeler er ”Cirkeline-filmene”, eller ”f for får”. Både figurer man flytter(Papir) og calymation(ler), dukkefilm (Bjergkøbing grandprix).
Computeranimation (f.eks. Cars), her flyder definitionen om animation ud, for her er animationerne kameraløs, og alting foregår i /på computeren. Her programmeres tingene i stedet for at tage still-billeder.
De forskellige områder kan godt være miksede, men det man skal have for øje er, hvad den fremtrædende metode er.
Animation kan også være animation af mennesker ved at tage billeder hver 3 sek. hvor mennesket flytter sig, drikker kaffe. – f.eks også ved en installation.
Rummet
Når der arbejdes med stopmotion er det muligt at skabe et fysisk univers man kan agere i. Her kan der leges med kameravinkler, zoom ind/ud etc. Der kan skabes overbliksbilleder, tæt på etc. Ved et fysisk univers tales der her om 3D, i f.eks en kasse. Der kan arbejdes med virkemidler, synsvinkler etc. som på realfilm.
Arbejdet med børn – i et børnekulturelt perspektiv
Børnene er storforbruger af animationsfilm, både i tv og i biografen. en stor del af den animation der produceres er direkte målrette børn, og er derfor en del af børnekulturen.
Der er en børnekulturdeling der deles i en 3-deling. Der er tale om børnekultur
- For børn – den animation der bliver skabt af professionelle direkte målrettet børn. Nogle producenter forsøger at gøre børnene direkte aktive forbrugere
- med børn - f.eks. Det åbne værksted hvor børnene kan bruge animation teknikken.
- af børn – børns legekultur. Her tager børnene animation som udtryksform og inddrager det i deres leg. Se f.eks, you-yube for lego animationer af fodboldkampe, starwars etc.
Animation er en del af børnekulturen og fylder meget for mange børn.
Vores opgave er at gøre denne form for udtryksmåde tilgængelig for børn. Både i materiale/udstyr og kompetencer. Derved kan børnene udtrykke deres æstetiske læreprocesser gennem animationen. Altså ikke kun udtryk gennem f. eks. tusser, men også gennem digitale medier.
Michael viser klip han har lavet sammen med børn. Der er både eksempler på lange og på korte forløb.
(Rulletekster har stor betydning for børn når de laver film.) (se optagelse af undervisningen der er lagt ud)
- film –14-16 timer, alderstrin 5 kl., lavede selv kulisser, historie etc.
- film - ----------------------- modellervoks er god til vilde sammenblandinger, splatter film
- film – flot collage, historien er i centrum
I alle tre film, har eleverne selv lavet/optaget lyd. Har smadret glas og optaget, som brug til når bilen kører ind i lygtepælen etc.
- film – manga mani- flyttefilm, forproduceret baggrund. ”undervisningen” foregår undervejs, det sker ved at prøve sig frem og ved at se hvad de andre laver. Dette skaber nysgerrighed hos tilskueren.
Når der undervises skal man huske at målrette det det alderstrin det skal være rettet imod, f.eks i en 1. klasse ikke at fokusere på kamera-teknik vinkler etc. men i stedet historien eller liv i leret.
Monkey Jam er et godt program til animation, og Michael anbefaler dette program. Kan gratis downloades fra nettet.
Introduktion til Monkey Jam og stop-motion – (er nok lidt mangelfuld…….!!!)
- Der laves en vinkelret ”kasse”(kun to side) og skabes en baggrund og grundflade. Hvis man vil lave det i skolen flere gang er det fedt med en kasse af krydsfiner. Sørg for at der ikke er sprække imellem vandret og lodret flade
- Der kan sættes et kamera fast enten på toppen med fotografering ned i kassen, eller lige foran, fotografering foran - eller begge dele
- Monkey Jam åbnes, der laves et nyt projekt og det gemmes inden vi går i gang.
- Det er vigtigt at man inden man laver det med eleverne, at man som lærer har sat sig grundig ind i programmet og dets værktøjer – er et MUST!
- Der gået op i værktøjer – capturer – videoer
- Der tjekkes om kameraet er ”spejlvendt” hvis det er gåes ind i indstillinger og det laves om, der er mange andre funktioner, …prøv dig frem og leg med det.
- en justering er hvidbalance, denne bruges til at minimere lysdifference, derfor slås det fra. Der slås fra, at kameraet laver automatisk ansigtszoom, etc. altså ingen autozoom
- når kameraet er sat op, gåes der op i ”mode” og der vælges stop-motion, der kan vælges hvor mange billeder der tages af gangen. I stop-motion er anbefalingen at tage 2 billeder af gange, altså 12 forakellige billeder i sekunder, men 24 billeder i det hele altså 2x12=24 (se artikel)
- Der indsættes ”size” , man skal sørge for at arbejde med et stor forhold, så det kan vises for andre. – altså stort format. igen PRØV DET FØR ELEVERNE!!!!!
- Der kan evt arbejdes med to filer der sættes sammen til sidst.
- I settings kan man indstille hvor mange billeder der arbejdes med i sekundet. Den er præ-indstillet til 24 billeder i sekundet. Det er det man normalt arbejder med
- Der arbejdes i med to skærmbilleder undervejs, det hvor man kan se hvor mange klipå man har taget, od der hvor man kan se det billede man lige har set.
- Hvis man kommer til at slette noget, vil man altid kunne finde billeder igen,
- En typisk måde at arbejde på er i par, hvor der er en flytter og en klipper. altså flyt-klip-flyt-klip…hvis man kommer til at få flytterens finger på, så smides billedet bare ud
- GEM UNDERVEJS _ GEM, GEM!!
- Der er mulighed for at vælge en baggrund og lægge den ind bagved de billeder man tager. Der skal så optages på helt hvid lyssætning. Michael har kun arbejdet med konkrete baggrunde/universer som en del af den billedskabende process
- Der er mulighed for at importere eksisterende lyd, eller eksterne lyd
- Sørg for at tape ALTING- kamera, baggrund, ledninger etc. fast, sådana t det ikke flytter sig
- Michael har ofte lavet et emne, historie som udgangspunkt for arbejdet med stop-motion. Han har ikke arbejdet indgående med story-board, da denne rpocess bliver langsommelig.
- Ved figurer i modellervoks, kan man udrette mirakler. Det er et materiale som ikke har nogen begrænsninger (sørg for at det er en ordentlig kvalitet, den må ikke smuldre, skal være elastisk)
(den fra AV-form er god)
- Husk at introducere tingene langsomt.
- Se filmen med Michael for fif
- HUSK!!!!!!! Brug til på at se elevernes film sammen, det at vise sin film er meget vigtigt for eleverne
Ingen kommentarer:
Send en kommentar