fredag den 23. september 2011

Søpapegøjer


Jeg har lånt nogle udstoppede fugle på min praktikskole. Det er meget mere interessant at tegne efter modeller end efter fotos. Det giver en mulighed for at se 3D, og denne udtoppede søpapegøje er næsten blevet en god ven, den står og kigger på mig når jeg arbejder, og så har den humor :), Her er skitser af  min ven. Det er blyant , og så er det akvarel og kul.








Min datter på 4,7 år har også tegnet søpapegøjen, læg mærke til at stadiet er med ben, tæer og skemaet for antal tæer konflikter med hvad hun kan se på den udstoppede papegøje - den har nemlig kun 3 "tæer". Verdenen hun befinder sig i er mor, far og barn, derfor er papegøjen blevet til 3. Da hun sad og tegnede det lille træ sagde hun :"jeg har tegnet det lille fordi det er langt væk", så hun er bevidst om størrelser og tæt på/ langt væk. Fuglene har ingen arme men vinger, og faren har fået lov til at få sko på ... eller er det fordi det var den første hun tegnede.... Reden i træet og skyerne kom til senere da hun ikke kiggede på den udstoppede fugl mere.


søndag den 18. september 2011

Collage til døde fugle

Det er ikke så nemt at finde de billeder man skal bruge, jeg mangler nogle sorte fugle der flyver ud af munden. Jeg har lavet 2 opstillinger, så nu er jeg i en diskussionsfase med mig selv om, hvordan jeg skal komme videre. Følg med på bloggen og se hvordan det går...



Det gik sådan her:


Mine overvejelser gik på, at den store røde handske og den sorte mund der kysser bagen var mere et statement end en egentlig gevinst for collagen. Størrelsen på handsken tog magten fra resten af billedet, og den røde farve blev altdominerende, således at man ikke lagde mærke til de små billeder i collagen.

Det at gå lidt væk fra ens collage både i tid og afstand skærper og fornyer blikket på det man laver. Det er noget man godt kan medtage i sine overvejelser omkring både billedtavler og collager med elever i folkeskole.

For at en collage bliver god skal der arbejdes med den, og det kræver at man har en vis mængde billeder til rådighed.

Mit slutresultat er blevet frataget alt overflødigt, og blevet sluperet med fuglevinger og fuglehoved.

torsdag den 15. september 2011

Billedtavle og døde fugle

Her er min første billedtavle. Den er lavet i Photoshop. Fordelen ved Photoshop i forhold til Picasa er, at her bestemmer man selv størrelsen, beskæringer og placering af billeder i forhold til hinanden. Jeg synes at Picasa mangler muligheden for selvbestemmelse, og det giver ikke eleverne den erfaring det er at vægte et billede i forhold til et andet, at se hvad der sker når et billede flyttes, og der derved enten opstår farve harmoni/diharmoni eller måske dynamik i billedtavlen. Ulempen ved Photoshop er, at det er et dyrt program, men mon ikke der findes skoleprogrammer der kan det samme?

Ulempen ved at finde billeder på nettet er, at der kan være en tilbøjelighed til at vælge amme "typer" af billeder og derved bliver billedtavlen måske lidt kedelig at kigge på. Jeg har erfaret undervejs at en variation i billederne, - såsom foto, tegninger, langt fra, tæt på, - er med til at give en mere spændende billedtavle.
Men om man finder billeer på nettet eller i blade, så gælder det, at der skal rigtig mange billeder til, da man undervejs må sortere og lægge fra, for at opnå et godt resultat.

Genbrug - øjnene der ser

Jeg var lige forbi en genbrugsbiks på vej hjem i går. Og øjnene der ser, er nu tunet ind på grafik, og jeg faldt over disse tryk. De giver et godt udtryk/indtryk af, hvordan flader kan skabe billeder, mon det er træsnit eller linoleum? - Og hvordan ser man forskel?

Jeg har efterfølgende tænkt, at det kunne være sjovt at brug netop fladerne til lave linoleum efter, og har tænkt videre i skygge billeder. Måske man kunne arbejde med sort/hvidt tema, skyggebilleder af f.eks. profiler, linoleum, collager etc.. Dette kunne give nogle enkle men virkningsfulde linoleumssnit, og være en eksemplificering af negativ/positiv tænkning for de små klasser i højtrykgrafik


 

onsdag den 14. september 2011

Et maleri af fugle

 
 Akryl maling på lærred.

Skitser af fugle

Her er mine skitser på fugle fra seminariet.Jeg har prøvet at lege med forskellige beskæringer.


   Og lidt flere fugle..







Akvarel og fugle



Det er sjovt at male akvarel, og der er mange teknikker der kan benyttes - men det kræver også t mod og lidt tålmodighed. Mod, da farven ikke kan styres, og tålmodighed hvis man skal have fine detaljer med, eller fordi man skal male af flere omgange.

For at få et flot resultat er det vigtigt at både pensel og farverne er af en vis kvalitet, da der elelrs vil falde hår af penslen, og farverne vil blive uklare og grå, hvis de er for "billige".

Jeg har gjort mig nogle overvejelser med akvarel i folkeskolen, og jeg mener at i de små klasser skal eleverne have de store vandfarver med ikke så dyre pensler. Deres fin motoriske udvikling er ikke udviklet tilstrækkeligt endnu til, at børnene ikke trykker hårdt med penslen ned i farven og "kvadrer" rundt i den. Jeg mener ikke at det skal være en hæmsko for eleverne i de små klasser, at de skal passe på ikke at ødelægge materialet, men istedet bør der gives eleverne materialer der passer til deres motoriske udviklingstrin

Først efer 2-3 klasse mener jeg at eleverne skal have de rigtige materialer, men så er det til gengæld også vigtigt at det er af en ordentlig kvalitet, således at de får en oplevelse af akvarellens muligheder.





De fugle der ligger her på siden er malet i Haderslev på Dortes minikursus i akvarel.
Jeg har beskåret dem på forskellig vis, og der er stor forskel på det udtryk der kommer frem alt efter hvordan der beskæres 






Reflektioner over forløbet med arkitektur og tegne

At vælge arkitektur:  i nærområdet var et oplagt valg, men måske er det oplagte ikke altid det bedste. Jeg har tænkt meget over efterfølgende, at det var rigtig spændende og inspirerende at vælge Brenderup Højskole, men måske var det også et lidt "pænt" valg. Jeg kunne jo have valgt at tage udgangspunkt i befolkningen og valgt bageren, fabrikken eller tanken - for hvad er arkitektur egentligt? Og det lidt kantede, hæslige og endda grimme kunne måske have givet mig noget mere kraft i mine udtryk, og gjort at jeg turde endnu mere. Men ville jeg så have kvalt mig selv i grimheden? - måske! Det gav i hvert fald mig energi at gå i den smukke gamle have der ikke kun var fyldt med liv men også fyldt med sjove gemmer og pudsige kroge, og så glemmer jeg alle de spændende mennesker jeg stødte på undervejs.
Fotos: af netop livet i haven og menneskerne i bygningerne, fik jeg ikke fanget. Det er helt klart en øjenåbner, når man ser sin egen lille film, der kunne være vist i lokal amatør tv, og de flest ville være sappet videre til reality shows på andre kanaler i løbet af et split sekund. Ja, fotoerne mangler helt klart liv, skæve vinkler og puls. - Og så skal jeg selvfølgelig have et bedre kamera!!!!! - Suk.
Movie-maker: er egentlig god til at sammensætte billederne i, og jeg mener helt klart at det ville eleverne i skolen også godt kunne, også i de små klasser. Det er befriende at man kan se hele rækken af fotos på een gang, og ved et enkelt træk kan man flytte rundt på dem. Lyden kan eleverne også sagtens sætte på, og oplevelsen af, at lyd og billede skal høre sammen er en stor udfordring. Det får samtidig en til at reflektere over - hvad er det egentligt at billedet viser. Jeg synes at det giver en større frihed end powerpoint, og så vælger jeg at leve med en ringere billedkvalitet.
At tegne: er som sagt at se eller er det kun det?. Vejret har ikke været med os i denne opgave, så nogle af skitserne er lavet ud fra fotos og andre "live". Der er stor forskel på at lave døde og levende tegninger. Ikke kun selve det at iagttage, men også det man sanser når man sidder på stedet og tegner. Lyde, lyset der forsvinder, hænder der bliver kolde, mennesker der kommer og går, blæsten der tager til og regnen der kommer snigende. Alt dette er ikke kun med til at give mere liv til tegningen, men det er også med til at give en form for energi til en selv.Den energi skal ungerne ude i skolen også opleve! Hurtige skitser der trygler om at turde fange emnet, fastholde det og give det liv. Tegne stort og ikke småt - smide hæmningerne, være subjektive og ikke objektive, måske endda tegne med hele kroppen.
Jeg har brugt mange forskellige materialer, og herved fås der forskellige udtryk, og man får prøvet sig selv af. Jeg er for eksempel ikke selv til tuschpennen.
Gnidetrykkene: var rigtig sjove, og det at udvide sin "mønte og blade erfaring" var rigtigt lærerigt.
Tålmodighed: er som sagt en dyd, og ikke en dyd jeg behersker udpræget. Men netop i fordybelses tegningen oplevede jeg, at det jeg sansede gav energi, og energien gav fordybelse, så jeg gik fra at være rastløs søgende til at være fordybet og optaget, - den første halve time føltes lige så lang som de sidste 3.
Eleverne i skolen: hvordan skaber vi rum til fordybelse for dem, hvordan får vi dem til at blive så optaget at de glemmer tiden? Jeg ser dette som en enorm udfordring! For hvordan skaber man fordybelse på 45 min? 
Ting tager tid: og jeg kom ikke i gang fra starten af, jeg havde brug for at finde mig selv igen efter mange års pause fra billedkunst eller "formning" som det jo hed - og så fik jeg travlt. Det tager tid, og det er en proces man skal igennem, så i vores nye emne er jeg gået i gang med det samme.
Nu kan jeg slet ikke stoppe: da jeg har fået hul igennem til min kreative hjernehalvdel, så nu skal der tegnes, og det skal ikke være med tynd streg, men med kraft, saft og bevægelse!

fredag den 9. september 2011

Gennemarbejdet tegninger

Så kom solen endelig frem, og det er skønt at sidde og tegne i det gode vejr. At der bruges mange sanser når der tegnes, oplevers når man sidder i solen, og en sky kommer og skygger et øjeblik eller to. Når bladene på træerne rasler, træ bliver levende og får sit eget sprog.
Jeg måtte diskutere mig selv omkring  pænheden i mine gennemarbejdede tegninger. Jeg valgte at være tro mod den streg jeg har, derfor har jeg næsten kun brugt bløde blyanter. Derved mister man nok lidt af den finhed og foto-look-alike, som man kan opnå.
Nå-ja, - hvis I ikke kunne se fotoerne, så ville I ikke vide, at der også står en skulptur på græsplænen. Den bliver dog snart flyttet, da den er en del af en kunstudstilling, der har været i sommers. Så jeg besluttede at flytte den lidt før tid!

 




torsdag den 8. september 2011

Skitser fra Brenderup Højskole - og et par stykker fra Campus

Jeg har arbejdet med blyant, kul, pastelkridt, oliekridt og tusch

.


 








Ting og sager fra området



Bæredygtigt design - og udstilling på Trapholt

Kan design og strenge miljøkrav kombineres, uden processen går i hårdknude? Hvordan påvirker kravene de færdige produkter? Hvordan påvirker de designeren? Disse spørgsmål og mange flere besvares på udstillingen ”Bæredygtigt Design – en skov af idéer”. Udstillingen sætter fokus på design i bæredygtigt træ med miljømærket FSC.
Igennem fem år har unge danske designere udfordret sig selv på bæredygtigt trædesign i konkurrencen FSC Design Award. Tanken bag konkurrencen er, at moderne design rummer en mulighed for at løse nogle af klodens miljøproblemer i stedet for at skabe dem. Nu samles de bedste resultater fra de sidste fem års FSC Design Award på Trapholt til en udstilling, der starter den 16. marts og løber et halvt år frem. Børnemøbler, lamper, vægur og kaffebord er blot nogle af eksemplerne på, hvad man kan opleve i udstillingen. 

Linket her henviser til FCS-hjemmeside, hvor der er billeder fra åbningen af udstillingen på Trapholt. Ligeledes er der også billeder af de forskellige produkter på udstillingen.

Bæredygtigt byggeri - eksempler fra Danamrk

Bæredygtigt byggeri
View more presentations from hellefdf

Bæredygtigt byggeri og halmhuse er et spændende område inden for arkitektur i Danmark. Billederne er fra en publikation udgivet af Landsforeningen for Økosamfund, og hele publikationen kan se på:
I danmark er der mange bæredygtige halmhuse, og kunne man få lyst til at besøge et af dem, kan man finde dem på dette link:


onsdag den 7. september 2011

Tur til Trapholt

I sidste uge gik turen til Trapholt sammen med de dagstuderende.
Godt vejr, og vi fik gået en tur rundt om bygningen, skitset lidt.
Indenfor fik vi talt om et af Richard Mortensens billeder.
Jeg måtte dog gå lige efter madpakken, da min ældste datter Kathrine havde fået en finger i klemme i skolen - ja altså i en dør. Heldigvis var det ikke så slemt endda, den var kun forstuvet.
Her er mine hurtige skitser på vej rundt om bygningen.


Tusch i toner

I gengivelse af "risten med tal" i gnidetrykkene, har jeg prøvet at lege med en teknik, jeg har lært for MANGE år siden. Jeg har arbejdet med pantone-tuscher, her kommer et lille eksempel på hvordan man kan arbejde med toner af tuscher i billeder.

Runde former

Dette indlæg er under udarbejdelse, tegningen der er lagt ind er ikke ny.